Cărți pentru pasionații de sport, dar și pentru curioși

Fanii sportului trăiesc, de obicei, între fiorul victoriei și agonia înfrângerii. Dar dacă v-aș spune că există o modalitate de a extinde adrenalina dincolo de fluierul final? Intrați în lumea cărților de sport!

Indiferent dacă sunteți pasionați de fotbal, gimnastică, tenis sau orice alt sport, ori sunteți pur și simplu curioși, există o comoară literară a acestui gen, care vă așteaptă să o explorați. Asemenea cărți vă vor aprofunda pasiunea pentru sport și, în unele cazuri, vă vor etala poveștile din spatele sportivilor, care au lăsat un semn de neșters în istoria competițiilor.

Iată câteva recomandări de cărți.

Surviving to Drive” („Supraviețuind pentru a conduce”) de Guenther Steiner

„Oamenii vorbesc că managerii de fotbal sunt sub presiune. Credeți-mă, asta nu e nimic…”, spune Guenther Steiner, unul dintre celebrele personaje ale curselor de Formula 1. Este cunoscut de milioane de oameni pentru aparițiile sale într-un show Netflix, extrem de popular, axat pe F1.

În Surviving to Drive, directorul echipei Haas îi introduce pe cititori în echipa sa de Formula 1 pe tot parcursul sezonului 2022, oferind o vedere neobstrucționată a ceea ce se întâmplă cu adevărat în culise.

Guenther își urcă cititorii într-un montagne russe palpitant, în inima curselor cu mize mari. Un volum plin de întorsături, de la angajarea și concedierea șoferilor, proiectarea, lansarea și testarea unei mașini și, desigur, până la calendarul curselor în sine. Este prima dată când o echipă de F1 a permis unui director de echipă interimar să spună întreaga poveste a unui întreg sezon. Fără compromisuri și extrem de sinceră, spusă în stilul inimitabil al lui Steiner, acesta este o relatare fascinantă și extrem de distractivă despre realitățile conducerii unei asemenea echipe.

Open” („Deschis”) de Andre Agassi

Potrivit The New York Times, aceasta este „una dintre cele mai pasionale cărți anti sport scrisă vreodată de un sportiv superstar”. Spune Agassi: „Știam că în carte trebuie să expun totul”. El vorbește despre multe lucruri care l-au marcat, din copilărie și până a devenit campion. Lucruri care l-au împiedicat să iubească tenisul sau orice altceva, până când și-a cunoscut a doua soție, Steffi Graf. Agassi vorbește și despre prima căsătorie eșuată cu actrița Brooke Shields, dar și despre problema cu dependența sa de metamfetamină.

Agassi a fost considerat rebelul scenei tenisului. Fanii i-au copiat aspectul, iar el a făcut tenisul „cool”. Totuși, așa cum spune Agassi, „nu îmi pot imagina toți acești oameni încercând să fie ca Andre Agassi, din moment ce nu vreau să fiu Andre Agassi”.

„Urăsc tenisul, îl urăsc din toată inima, totuși am continuat să joc (…). Indiferent cât de mult aș vrea să mă opresc, nu o fac”, mărturisește el în carte, printre altele.

Sports Illustrated Muhammad Ali: The Tribute” de The Editors Of Sports Illustrated

Volumul reprezintă un omagiu definitiv, care celebrează viața și moștenirea jucătorului de box Muhammad Ali.

Câștigător al Mănușilor de Aur, medaliat cu aur olimpic, erou pentru drepturile civile și, la un moment dat, cea mai faimoasă persoană de pe pământ, Muhammad Ali a fost întotdeauna celebrat de autorii și fotografii Sports Illustrated. Astfel, toate momentele și amintirile adunate fac din „Muhammad Ali: Tributul” o carte de lux, complet ilustrată, care celebrează viața și moștenirea acestui sportiv și campion iconic. A zguduit lumea și a devenit boxerul care a trecut de la simpla pagină de sport, pe prima pagină.

Un cadou perfect în orice împrejurare – chiar și pentru un nepasionat de sport această carte poate constitui o surpriză de senzație.

The Hand of God: the Life of Diego Maradona” („Mâna lui Dumnezeu: viața lui Diego Maradona”) de Jimmy Burns

Maradona a fost mai mult decât un fotbalist. A jucat la unele dintre cele mai mari echipe ale lumii, inclusiv Boca Juniors și FC Barcelona. A marcat niște goluri strălucitoare, dar a și indus în eroare cu ele (și de aici expresia „mâna lui Dumnezeu”, care se referă la istoricul unui „gol înșelător”), s-a împrietenit cu mafia și a devenit dependent de cocaină. În timpul vieții și carierei sale agitate, a jucat pentru cluburi de top din America de Sud și Europa, în special Napoli, unde a devenit un erou adorat. A devenit o legendă în patria sa, Argentina, după ce a condus echipa către victorie, la Cupa Mondială din 1986.

Această biografie de succes reprezintă rezultatul cercetărilor din mai multe țări de pe ambele maluri ale Atlanticului și al obținerii unui acces fără precedent la cercul interior al lui Maradona și la alți martori cheie, cum ar fi jucători, manageri, antrenori, medici și oficiali. Rezultatul? O poveste extraordinară: de la mahalalele din Buenos Aires unde s-a născut Maradona, până la uriașele stadioane ale Statelor Unite de unde, în 1994, a fost expulzat după ce a fost supus unui test antidrog, care a ieșit pozitiv.

Burns a fost alegerea potrivită pentru a-l „decoda” pe Maradona. De asemenea, mafie, bani, haos, Jimmy Burns le împletește magnific.

The Death of Ayrton Senna” („Moartea lui Ayrton Senna”) de Richard Williams

Williams, fost editor la Melody Maker și editor sportiv șef al The Guardian, este și genul de scriitor care te poate face să-ți pese de cineva care nu te-a interesat înainte. Desigur, pilotul de F1 cu destin tragic Ayrton Senna este iubit, cu atât mai mult de la apariția filmului documentar din 2010. Dar Williams risipește în mod echitabil miturile care înconjoară viața remarcabilă a brazilianului, moartea sa tragică și intrarea în legendă. Totuși, îi menține aura eroică – dacă vreți, printr-o analiză concisă și perspicace.

De la bătălia neîncetată pentru dominația în Grand Prix și până la o înmormântare națională încărcată emoțional, Richard Williams descoperă numeroasele componente ale istoriei combative a lui Ayrton Senna în această carte.

Nadia: The success secrets of the amazing Romanian gymnast” („Nadia: Secretele succesului uimitoarei gimnaste din România) de Ion Grumeza

Această carte mică și foarte bine documentată din 1977, scrisă de istoricul și filosoful Ion Grumeza, despre campioana gimnasticii românești, Nadia Comăneci, are multe ilustrații și fotografii destul de rare. Besteller-ul internațional spune povestea uimitoarei gimnaste, care la Jocurile Olimpice din 1976 a captat imaginația lumii prin evoluțiile sale perfecte la Montreal. Acolo a doborât recordurile anterioare stabilite de o altă favorită, Olga Korbut.

Dintre numeroasele cărți publicate pe acest subiect, aceasta poate deveni una dintre cărțile voastre de sport favorite. La vârsta de doar 14 ani, Nadia a devenit prima gimnastă care a primit un scor perfect de 10,0 la Jocurile Olimpice de la Montreal și a continuat să strângă medalii de aur în performanțe care au influențat sportul pentru generațiile viitoare, cimentând locul Nadiei ca legendă a gimnasticii internaționale.

About the Author: Admin

You May Also Like